Personal Fitness Manager Kft.

Edzés otthon


Az alábbi cikk összefoglalja az otthoni edzés jellegzetes sarokpontjait:

Napjainkban sorra nyitják meg kapuikat a jobbnál jobb fitnesztermek és wellness központok, ahol nem csupán rengeteg mozgásforma, hanem sok extra szolgáltatás (személyi edző, szauna, úszómedence, szolárium, masszázs stb.) közül választhatunk. Ennek ellenére mégis sokan választják a testedzések otthon végezhető formáját.
De vajon miért választják a sportolás ezen formáját sokan, és vajon lehet-e ugyan annyira hatásos és kifizetődő az otthonunkban végzett testedzés, mint a fitneszteremben történő edzés?

A legtöbben a szűkös időkeretre hivatkozva döntenek különféle edzőgépek beszerzése mellet, mert ilyenkor az utazási időt megspórolva foghatnak bele a sportolásba, arról nem is beszélve, hogy a saját időbeosztásukhoz igazíthatják az edzések időpontját.

Az otthoni edzés fontos előnye, hogy mivel egymagunkban edzünk (a személyi edzőnk jelenlétében), nem kell várnunk más gyakorlatának befejezésére, hogy a gépet használhassuk, így olyan tempóban, szünetekkel és ismétlésszámokkal dolgozhatunk, amelyek a legmegfelelőbbek számunkra. Továbbá nem kell alkalmazkodnunk senkihez, legyen szó akár a háttérzene kiválasztásáról, vagy arról, hogy az egyes gyakorlatok közben mennyire hangoskodunk.

Sokan a jelenlegi erőnlétük vagy jelentős súlyfeleslegük, alakjuk miatt nem merészkednek edzőtermek közelébe. Kínosan érzik magukat ilyen közegben, az ő számukra az otthoni testgyakorlás kifejezetten üdvözítő lehet ilyen szempontból is.

Az otthoni edzés némi pénzmegtakarítással is jár, hiszen nem csak az utazáson, hanem az edzőterembe szóló napijegyen vagy bérleten ugyancsak spórolhatunk.
A lakásunkban végezhető testedzésre kifejlesztett gépekért komolyabb árat kérnek a forgalmazók, ugyanakkor ezt az összeget csak egyszer kell kifizetnünk, utána használhatjuk a masinát kedvünkre.

Fontos azonban, hogy ne dőljünk be a TV reklámokban, újságok hirdetésein vagy az interneten lépten-nyomon találkozhatunk csodás eredményeket, hatalmas átváltozást ígérő testedző gépeknek, irreális elvárásoknak megfelelő, valótlan információkat állítanak a reklámozott termékről. Általában tökéletes alakú modellek ajánlják a nézők figyelmében az edzőgépet, azt állítva, hogy csakis a reklámban szereplő terméknek köszönhetik vonzó külsőjüket. Ezek az edzőgépek általában hatékonynak és nagyon modernnek tűnnek, az általuk elérhető eredmény pedig több mint kecsegtető, különösen azok számára, akik gyorsan szeretnének látványos eredményeket elérni. Azonban érdemes gyanakodnunk, amikor napi 2-3 perces, egyáltalában nem megerőltető mozgás végzésével csodálatos változásokat ígérnek…

Lássuk azonban a hátrányokat is! A legfontosabb tényező ebből a szempontból pont az a kényelem, ami abból fakad, hogy az otthonunkban végezhetjük az edzéseket. Az, hogy bármikor a rendelkezésünkre áll a megvásárolt gép, csökkentheti a motivációt, hiszen nem baj, ha ma fáradt vagyok, vagy nincs kedvem használni, mert holnap ugyan úgy megtehetem. Sajnos ez magában rejti annak a veszélyt, hogy azután a következő nap is hasonlóan vélekedünk majd, egészen addig, amíg azon nem kapjunk magunkat, hogy a megvásárolt gép hetek óta a sarokban porosodik. Erre a problémára az egyetlen megoldás a személyi edzővel végzett közös edzés!

Hogy az otthoni edzés tényleg hatékony legyen, egyeztessünk profi szakemberrel és igyekezzünk rendszeresen ugyan abban az időpontban végezni az edzésünket. Edzés közben iktassuk ki a zavaró tényezőket pl. kapcsoljuk ki a telefont, hogy 100%-osan a gyakorlatokra tudjunk fókuszálni (forrás: origo).

 

Kövessen Facebook-on is!